Història

L’Associació d’Amics del Ferrocarril de Valls i de L’Alt Camp va ser constituïda oficialment el 24 de setembre de 1999 com a evolució de la Tertúlia d’Amics del Ferrocarril (T.A.F.). Els socis fundadors, a través d’un anunci a la premsa local varen convocar als afeccionats, curiosos i interessats en el món del ferrocarril a una trobada. Aquesta primera tertúlia es va produir el 18 de desembre de 1998 a la Cantina de l’estació de Valls.

Arran d’aquesta primera trobada, els participants es van anar animant. Es van produir algunes trobades més, a les quals cada cop hi assistien més participants. Amb aquest esperit, en tant sols nou mesos va néixer oficialment l’Associació. A la constitució de l’entitat, el 24 de setembre de 1999, foren 21 els membres fundadors.

Inicialment, abans de tenir un local social propi, es va comptar amb la col·laboració d’entitats locals, concretament l’AAET (Associació d’Alumnes i Ex-alumnes de l’Escola del Treball), qui va cedir un dels seus locals per a desenvolupar les activitats de la recent constituïda Associació.

Una gran fita a destacar son les Primeres Jornades Ferroviàries , organitzades l’any 2000, per donar a conèixer l’entitat a la ciutat. Per a fer-les possibles, es va presentar l’entitat a l’alcaldia de Valls com a pas previ a la presentació de les activitats que es dugueren a terme. Entre elles destaca l’exposició “Valls, L’Alt Camp i el ferrocarril”, com a primer acte de reconeixement públic de l’entitat a la ciutat.

Un cop l’Associació agafa la suficient entitat, es gestiona l’obtenció d’un local propi. Per aquest motiu, s’arriba a un acord per llogar un àtic a l’edifici principal de l’estació de Valls. Aquest es va condicionar amb el treball i aportacions dels socis, fins que va ser inaugurat oficialment el 9 de febrer de 2001.

En aquell primer local, l’Associació va anar creixent en socis, experiències, documents i materials. Es va projectar una primera maqueta en H0 que no va arribar-se a materialitzar. Finalment es va començar a construir una maqueta en N amb les estacions de Valls, La Plana-Picamoixons i Roda de Barà. Es van succeir les activitats, projeccions de pel·lícules, cursets de modelisme, xerrades, presentacions. L’entitat va començar a participar activament en la vida cívica de la ciutat.

Des de les Primeres Jornades Ferroviàries i un cop assentada l’activitat en el recentment estrenat local social, es va continuar amb les activitats vers la ciutat i els seus voltants amb participació a fires, organització de jornades i actes dedicats a aspectes ferroviaris; en definitiva, una llarga llista de propostes que tothom recorda agradablement.

Deu anys després d’aquella primera trobada que va marcar el inici d’aquest projecte, es van produir una sèrie d’efemèrides que varen marcar la maduresa de l’entitat. El 2008 es celebrava el 125 aniversari de l’arribada del ferrocarril a Valls, de mans de la companyia del Ferrocarril de Valls a Vilanova i Barcelona (VVB). Un repte extraordinari que es va poder dur a terme amb l’esforç de tots els implicats. Tant amb l’esforç col·lectiu de tots els membres de l’Associació, com amb la imprescindible implicació de les corporacions i entitats locals. Aquests actes, varen permetre celebrar també el desè aniversari de la primera tertúlia que fou el germen de tot plegat.

En aquelles mateixes dates, es va iniciar una millora substancial en la vida diària de l’entitat. Fou llavors quan es van iniciar els tràmits per arrendar els locals de l’estació de La Plana-Picamoixons, molt més amplis i sense els problemes d’accessibilitat de l’antic local; gràcies a l’inestimable col·laboració de l’ADIF. Després d’unes llargues obres, finalment el 11 de desembre de 2010, es va inaugurar aquest nou local, rehabilitant a més a més mobiliari original del VVB i MZA.

Allà es té exposada de forma permanent la maqueta en H0 gràcies a l’amplitud dels espais i s’ha començat a construir la nova maqueta en N, que parteix d’un concepte diferent a la iniciada a l’anterior local. Tanmateix s’han plantejat una sèrie de nous reptes que ocupen l’entitat actualment i que es podran anar descobrint pròximament.

Encara queda molta via per recórrer, l’esperem.