Maqueta escala H0

L’Associació d’Amics del Ferrocarril de Valls i de L’Alt Camp disposa d’una petita maqueta en escala H0 i corrent continu. Es tracta d’una estructura modular que recrea la recta prèvia a l’estació de Valls, costat La Plana-Picamoixons, on en poc més d’un quilòmetre s’hi troben dos passos superiors, un pas a nivell i el pont del torrent del Sant Pou. Tot això en un marc paisatgístic ben representatiu de les contrades de Valls.

Es va escollir representar aquest tram, per la varietat d’accidents geogràfics que s’hi poden trobar i la representativitat dels elements arquitectònics, tant, locals com ferroviaris, que s’hi concentren. Aquesta maqueta representa un ampli marc temporal, entre l’any 1940, quan es va reconstruir el pont del torrent del Sant Pou, volat durant la Guerra Civil Española. I que arriba fins al 1973, quan varen començar les obres de reforma i electrificació de la línia.

Aquest mòdul principal, de més de cinc metres de llarg, s’exposa a l’Associació unit a dues raquetes, que li donen la funcionalitat d’un oval, gràcies a una via oculta que discorre per sota de la decoració. Una de les raquetes, consta d’una petita estació amb una via d’apartat i dues vies mortes, per dotar a la instal·lació de més jugabilitat. Aquests afegits, no representen cap infraestructura real, ni presenten una decoració ambientada en cap peculiaritat.

Aquesta petita maqueta es transporta habitualment, sencera o a parts a les diferents trobades modulars a les quals l’entitat participa. A la pràctica es un mòdul, amb una meitat vista i una segona oculta, funciona tant en via única com en via doble, segons les disposicions de la trobada on es porti.

Fotografies